Peterselie

Deze keer geen software ontwikkeling maar een pagina over mijn eigen teelt. Ik wilde altijd eens een eigen teelt doen om er ervaring uit te halen en om een bezighouding te hebben na me stage. De doelstelling is simpel. Ik wil break-even draaien en ervan leren. Ik heb gekozen voor Peterselie omdat dit een redelijk makkelijke teelt is en is ook handig voor het oogsten. Je kan gerust een dag of drie wachten met peterselie trekken. Dit gezegd zijnde gaat deze pagina vol foto’s staan van het begin tot het einde van de teelt.

Voorbereiding

Aan zoiets beginnen komt veel bij kijken. Omdat ik geregeld hielp bij me broer en de laatste maanden was dat geregeld gratis dat ik werkte. Uit dankbaarheid mocht ik dan ook gratis een stuk grond naast zijn bedrijf (waar hij ook op teelt) gebruiken. Dus de locatie lag al vast. Dan begin je te rekenen wanneer je gaat planten en wanneer je ongeveer wilt oogsten. In gedachten dat ik een kleine twee weken zal hebben op het einde van juni heb ik mijn oogstdatum ook rond de 15-17 juni gelegd. Dankzij raad van me vader was het ideaal om rond de 20ste maart te planten. De datums liggen al vast, nu nog de hoeveelheid. Ik wil er geen mega winsten uit halen en ben ook maar beperkt in het oogsten want ik doe alles alleen. Me doelstelling is om de kosten te betalen met de omzet en om er zelf nog iets aan over te houden. Na een berekening kwam ik uit op 5000 planten. Locatie, hoeveelheid en datums heb ik al, nu is de volgende vraag waar haal ik ze. Niet moeilijk, bij de plantenkweker natuurlijk. De vorige peterselie die we de afgelopen drie jaar planten kwam van Nollet BVBA. Het zijn vriendelijke mensen en de dochter zie ik af en toe eens tijdens het uitgaan. Dus de planten komen van Nollet. De allerlaatste vraag was de teeltwijze. Ik had het idee om in een koepel te gaan telen of om in de buitenlucht. De keuze is gevallen op buitenlucht omdat het nu niet meer vriest of sneeuwt overdag en omdat er blijkbaar strengere voorwaarden zijn voor koepels van de veilingen. Me broer had een grondanalyse laten uitvoeren en de grond was perfect voor de teelt, dus er moest niets gegooid worden van kalk of dergelijke (jammer want zo leerde ik dat dan ook eens).

Planten

Half januari had ik de planten besteld bij Nollet BVBA en op 18 maart mocht ik er om. Omdat sommige bakken 10% verlies had, kreeg ik 600 planten extra om ervoor te zorgen dat ik aan me 5000 ging komen. Zelf heb ik ze niet geteld maar 42 bakken * 150 – 10 % verlies per bak kwam uit op zo’n 6000 planten. Voor de mensen die de prijs willen weten voor kleine peterselie planten (niet gepiceerd en uitgedund) kost zo’n €38 (kan twee euros verschillen, afhankelijk van de periode) zonder BTW, dus zo’n €40 met BTW. Eenmaal geladen en betaald was het richting land. De grond was 4 dagen terug gefreesd (twee maanden ervoor was er al ge-egged en geploegd) en plantklaar. Het planten heeft twee middagen geduurd. De plantafstand voor peterselie is zo’n 30 op 30 centimeter (die van mij zijn om 33-35 centimeter geplant vanwege de goede plant gaten maker van me broer). De planten zitten er al in maar er moet dringend nog vliesdoek (acryldoek) erover liggen voor de bladluizen en de temperatuurschommelingen zo klein mogelijk te houden.

Vliesdoek

3-4 dagen later dan gepland, kwam er vliesdoek over de peterselie. De vertraging kwam omdat me broer geen vliesdoek had en ik dus zelf moest zorgen voor het vliesdoek. Lien gaf mij het adres door van Verkinderen. Dan zijn we om een rol geweest van 8×125 meter. Mensen die geïnteresseerd zijn in de kostprijs. 1 m² vliesdoek kost zo’n 16 eurocent. Nuja doordat het winteruur nog van kracht was en ik enkel ’s avonds kan werken, moest het snel snel gebeuren. Met ietswat vertraging ligt het vliesdoek nu vast in de grond waardoor de wind geen vrij spel meer heeft. Hieronder heb je wat foto’s ervan. Het vliesdoek komt op de planten omdat er een grote temperatuur verschil is tussen dag en nacht en ook voor de bescherming van bladluis.

De groei

Na twee weken zijn alle planten goed ingeworteld en de grond is nog vochtig genoeg. Er is vorige week een derde van een emmer vet korrels (natriumclhroide ofzo, me broer heeft het gegooid) gegooid. Na anderhalve week is er naast Peterselie ook onkruid beginnen uitkomen. Dus een schoffel kopen en beginnen onkruid verdelgen. Een hele karwei die zekers twee volle dagen vereist. Nu is de helft van de vlakte gedaan (had maar één dag vrij deze week) en dan volgt de andere helft de week erna. Nu ik langs ieder plantje voorbij gewandelt heb met me schoffel, heb ik geen enkel slecht plantje gezien. Dus we zijn goed op weg naar een succesvolle teelt. Maar we zijn er nog niet. Er komt nog warmte en bladluizen (dat laatste heb ik het meeste schrik van :p). Hier wat foto’s van de peterselie na twee weken. Er zit ook een foto tussen van het beginnend onkruid. Een tip (van me vader ook en uit ervaring door naar het werk van me broer te kijken): als je er ééntje ziet, haal die schoffel boven en doe maar de hele vlakte. Je mag het geen vrij spel geven. Onkruid snoept ook voedingstoffen en dus zijn er ook minder voor je planten.

5 weken

Na 5 weken ben ik al vier keer door me peterselie geweest voor onkruid. Omdat vele onkruid dicht bij de plant groeit, heb ik besloten om het kruid weg te doen met de hand en dit maar liefst 6000 keer. Daarna nog eens met een hak erdoor en na drie dagen nog eens voor de plaatsen waar weer lichtjes onkruid terug kwam. Het vliesdoek ligt eraf en de oogstdatum is vervroegd met een maand! Dit komt door de warme periode die we nu meemaken. In week 6 gaan we sproeien tegen bladluizen. Dit is het resultaat na vijf weken.

Week 7

In week 6 heb ik dan toch niet gesproeid en dit om twee redenen. Er is nog geen schrik voor bladluizen en de pluk begint op 13 mei. Na 8 weken ga ik de eerste pluk kunnen aanvatten. FYI: op de Mechelse veiling is nog geen enkele vollegrond peterselie aangevoerd, dus als ik de eerste ben zal ik blij zijn :D. Hier zijn alvast de foto’s van de peterselie na zeven weken. Dit weekend ook eens kijken voor een bereging systeem, vaten van 500 liter zijn geen oplossing. Het enige wat ik jammer vind is dat ze op 35×35 à 40×40 geplant zijn.

Week 9

In week 8 werd er nog niet geplukt omdat de veiling nog mijn certificaat moest maken. Ondertussen is de eerste pluk/levering al gebeurd. Groot was het niet omdat ik ondertussen nog wat rijlessen erbij moet nemen en het was al terug een tijdje geleden dat ik nog bundels gemaakt heb (er zat was slijt op de snelheid :D). Vandaag (22 mei) was er teveel wind in de middag om te plukken want ze zouden gewoon kapot gaan door de wind. Dan maar de ene helft van de partij zijn onkruid verwijdert, want die stond ondertussen redelijk hoog. Gelukkig is het verwijderen snel doordat het niet veel is en ze gemakkelijk uit de grond te trekken zijn. Op de eerste + tweede foto zie je het stuk met kruid en de derde + vierde foto is het stuk zonder kruid (beetje onduidelijk van de lage zon).  De vijfde foto is een foto van oogst. Van zodra ik mee kan naar de veiling, neem ik er ééntje van daar ook nog. Deze week krijgen ze ook flink wat water (hoewel het vanacht paar liters geregend heeft) omdat de ondergrond nog altijd droog is. In week 8 werd de ene helft ook gesproeid tegen bladluizen.

14 weken

Mijn broer had beloofd om in de tiende week 18 000 liter water te laten vallen op mijn peterselie. Dit omdat de droogte te lang duurde en het wel nodig was. Omdat mijn broer nogal vlug denkt dat het niet nodig is, is het tegenovergestelde natuurlijk gebeurd. De peterselie vergeelde en soms stierf de plant af. Dus na 14 weken heb ik de pluk gestopt omdat de veiling vond dat (zie onderstaande foto’s van de laatste pluk) er teveel geel blad in zat en mij doodleuk nog geen frank gaf voor een bundel. Mijn doel is wel gehaald en dat was om mijn kosten terug te winnen. Ik ben er zelfs een klein beetje aan over gehouden. De teelt was een mooie aanzet en ik ben aan het uitkijken om de helft terug te plaatsen voor de kerstperiode vanwege de hoge prijzen. De locatie zal wel ergens anders zijn en zal onder mijn eigen naam zijn. Voor al die zaken zal ik moeten kijken of dit nog haalbaar is voor dit jaar. Op 1 juli (15 weken) heb ik de peterselie dan ook laten infreezen.

Peterselie II

Prijzen (update)

Hieronder zie je de grafiek van de prijs die ik kreeg per bundel  in de veiling van Mechelen. In totaal werd er zeven keer geleverd. De prijzen van de tweede teelt worden in de grafiek hieronder samengevoegd. Dit is voor ergens in november.

3 Responses to Peterselie

  1. Pingback: De peterselie teelt! « Another (Idiot) Intelligent Developing Software

  2. Pingback: Peterselie einde « Another (Idiot) Intelligent Developing Software

  3. Pingback: Peterselie II « Another (Idiot) Intelligent Developing Software

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: