First in Belgium!

Het is al een tijdje geleden dat ik nog iets plaatste over de groentenwereld waar ik me af en toe in vertoef. Me broer zijn tuinbouwbedrijf is al grote week het enige bedrijf in België dat een oogstmachine heeft voor radijzen. De overige mensen kruipen nog steeds op de grond. Het is een oogstmachine die handmatig gemaakt wordt door het nederlands bedrijf Koppert. Het is een bedrijf dat zich specialiseert in zaai-, oogst-, was-, transport- en verpakkingsmachines voor radijzen, bloemen en uien. Ze zijn de enige ter wereld die zo’n machines maken, voor degene die er ook één wilden uitvinden zijn te laat vanwege de patenten. De machine telt 9 armen en is vergezelt met drie sensors die de armen automatisch omhoog of omlaag doen om de radijzen uit de grond te halen. Vervolgens wordt het geheel door scanners gebracht om het aantal radijsjes te tellen. Achteraan worden ze verzamelt en automatisch gebundelt. Er zit ook een touchscreen scherm om alles te regelen wat je maar kan denken. Hier zijn de foto’s die ik getrokken heb van het hele gebeuren.

3 Responses to First in Belgium!

 1. Martijn says:

  Interessant & leuk om te lezen hoe het er in de tuinbouw wereld eraan toe gaat. Bijzonder zo’n machine radijs oogst machine. Beweegt deze machine zichzelf voort of wordt deze voortgetrokken door bijvoorbeeld een tractor?

 2. PieterC says:

  Er kan nog steeds een nieuwe machine gevonden worden hoor, daarvoor schend je niet per se hun patent. Wat ik me vooral afvraag: wat is de capaciteit van deze machine? En inderdaad: is deze machine volautomatisch of hangt hij ergens aan?
  Ziet hij wanneer de radijzen rijp (groot genoeg) zijn of trekt hij ze sowieso uit?

  Grtz vanuit Washington

 3. stijn1989 says:

  Hij beweegt automatisch (elektrisch gestuurd), hij staat op rupsbanden. De capaciteit kan je zelf instellen maar maximum kan hij iets van 2000 bundels in een uur maken, wat veel is. Je moet wel rekening houden dat het geen nieuwe is en dat er af en toe iets fout mee loopt. Een touwtje dat los springt of een elastiekje dat van zijn wieltje schuift. Zo’n dingen zijn niet erg maar gebeuren wel, dat is nu eenmaal de natuur. Of de radijzen rijp zijn, moet je zelf bepalen. De machine kan wel zelf een beetje bijsturen door zijn sensoren maar niet automatisch. Je moet de armen in de juiste rijen zetten. Eenmaal vertrokken is er geen probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: